Een aantal praktische tips

Kinderen opvoeden en grootbrengen gaat met ups en downs. Er bestaat niet zoiets als een goede of een slechte opvoeding, maar er bestaat wel een rode draad die voor alle ouders wel eens van pas komt. Een aantal tips die voor elke opvoeding gelden, een aantal hulpmiddelen die in elke kinderverzorging van pas komen. Hieronder hebben we er enkele voor je op een rijtje gezet, die je hopelijk zullen helpen bij de opvoeding van je kind.

Tips voor een huilbaby

Als je zwanger bent, hoop je negen maanden lang dat je niet met een huilbaby te maken zal krijgen. Deze kunnen een hel op aarde veroorzaken of tenminste dit wordt toch beweerd. Urenlang gehuil, nachtenlang wakker liggen en vele frustratie die erop volgen. Maar… dit is slechts een kwestie van aanpak, toch? Gedeeltelijk.

Zo kan je onder andere het huilen proberen minderen met deze onderstaande tips:

  • Draag je baby in een draagdoek- of zak. Zo voelt hij de hele tijd je aanwezigheid, waar hij als vanzelf rustiger van wordt
  • Opteer voor een uurtje rondrijden in de auto. De vele schommelingen zullen je baby tot rust brengen en zelfs doen slapen
  • Probeer een ongewassen kledingstuk van jezelf in het bedje te leggen bij je baby. De geur is hen vertrouwd en brengt hen tot rust
  • Laat je baby slapen in de buggy in de huiskamer. Door het lawaai dat je maakt met allerhande verrichtingen weet je baby dat je aanwezig bent

Aan 't slapen

Tips bij het slapengaan

Hoe oud je kind ook is, zeg hem van begin af aan op voorhand wanneer het bedtijd is. Zo’n kwartiertje voor het slapengaan is ruim voldoende. Op deze manier weten ze dat ze rustig hun activiteit kunnen afronden en dat ze zelfs hun speeltjes moeten opruimen. Op deze manier voorkom je alle mogelijke negativiteit voor ze naar bed gaan, zoals woede- of driftbuien.

Bovendien kan je er ook best voor opteren om je kind geen zoetigheden meer te geven enkele uren voor het slapengaan. Geen koeken, geen snoepjes, geen frisdranken en andere lekkernijen. Heeft je kind toch nog honger, ga dan voor een stukje fruit en een glaasje water. Zo zal hij niet overactief in bed kruipen, wat slapeloosheid voorkomt. Een klein verhaaltje vlak voor bedtijd maakt het bedritueel helemaal compleet!

Tips in bad

Een pasgewassen kind ruikt heerlijk, er is misschien niets lievers dat je ruikt in de hele wereld. In bad gaan is leuk, maar ook hier kunnen een aantal tips wel van pas komen. Zo kan je best niet te veel producten gebruiken in bad, misschien zelfs geen, vooral bij baby’s. De huid van een kind is immers nog wat gevoelig! In het geval van een baby kan je ook het beste zachte washandjes en handdoeken gebruiken.

Bovendien kan je ook het best je bad voorzien van water met een temperatuur tussen de 36 en 38 graden, in ieder geval niet meer dan 40 graden. Ook de omgevingstemperatuur moet lekker warm zijn, zodat je kind niet wordt blootgesteld aan te koude temperaturen als hij uit het bad komt.

Tips voor de ontwikkeling van je kind

Een gouden tip die kan aangeraden worden aan eender welke ouder is om je kind zo snel mogelijk gewend te laten worden met water. Lessen watergewenning en zwemlessen zijn ideaal voor de ontwikkeling voor je kind en kan bovendien al van zeer jongs af aan. Bovendien zijn zwemlessen voor kleine kinderen vaak met begeleiding van jullie als ouders waardoor jullie band bovendien nog sterker wordt.