Luiers verversen

Een kindje hebben, staat gelijk aan het verversen van luiers. Helaas, zal je misschien denken! Wel ja, soms lijkt er helemaal geen einde aan te komen en ververs je de ene luier na de andere. Maar… het hoort nu eenmaal bij het mama en papa zijn. Echter is een goede basiskennis wel nodig, luiers verversen is immers een kwestie van gezond verstand! Daarom hieronder alvast enkele tips en tricks om je te helpen.

Hoe ga je te werk?

Wel eerst en vooral is het verstandig om op voorhand al de benodigdheden klaar te leggen binnen handbereik. Zo hoef je niet meer te wijken van de zijde van je kindje en kan je hem goed in het oog houden. Wat heb je nodig? Een verse luier, baby zalf tegen uitslag en wat vochtige babydoekjes of een zacht en warm washandje.

Dan kijk je naar de oude pamper van je baby. Is deze enkel nat? Dan kan je direct het poepje deppen met het vochtige babydoekje of met het washandje en de verse luier omdoen. Betreft het echter een grote boodschap? Dan moet je eerst de billetjes en de poep schoonvegen en dan de zalf aanbrengen. Babypoeder helpt niet bij zowel de preventie als de behandeling van uitslag en bovendien is het schadelijk voor je kind als hij dit inademt. Hierna kan je eenvoudigweg de verse pamper omdoen.

Pamper vervangen

Let bovendien goed op met vochtige doekjes, ze zijn niet altijd optimaal voor uw kind.

Het is ook belangrijk om goede luiers te kopen. We worden als jonge ouders altijd maar gebombardeerd met reclame voor bepaalde merken, maar dat hoeft niet meteen de juiste keuze te zijn voor jouw kindje, natuurlijk. Ik kan je alleen maar aanraden om goed rond te kijken, en eventueel een website als deze te raadplegen om om basis van feedback van anderen de slimste keuzes te maken!

Enkele tips bij het verschonen van een meisje

Veeg haar poepje eerst en vooral van voor naar achteren proper, zodat je zeker bent dat er geen ontlasting in de genitaliën terecht komt. Is dit toch het geval, dan dien je deze met een proper washandje (zonder zeep) proper te maken.

Wees ook niet bang als er na de eerste dagen van de geboorte wat bloed aanwezig is in de pamper. Ook afscheiding is niet abnormaal, want een meisjeslichaam moet zich immers nog aanpassen aan de hormonale veranderingen.

Enkele tips bij het verschonen van een jongen

Ook hem kan je het best van voor naar achteren schoonmaken, precies om dezelfde reden. Een goede tips hierbij is om een washandje te leggen overheen de penis van je zoontje, zodat je jezelf vrijwaart van een koude douche!

Is je zoontje bovendien niet besneden, dan voorkom je ook het best dat je de voorhuid van zijn penis naar achteren trekt om ook daar te kunnen reinigen. Naarmate je zoontje ouder wordt, zal de voorhuid vanzelf losser komen te zitten tot op het moment dat je het volledig naar achteren kan trekken. Meestal is dit op een leeftijd van drie jaar.

Luieruitslag voorkomen? Het kan!

Heeft je baby last van luieruitslag? Dan hoef je je niet schuldig te voelen. Ieder kind dat een luier draagt, heeft hier immers kans op! Er bestaan bovendien ook diverse soorten, die onder andere kunnen ontstaan door vocht op de billetjes, door ammoniak (gevormd door ontlasting en urine tezamen), door de strakke luiers of door enzymen in de ontlasting van je kind. Je kan dit echter voorkomen of drastisch verminderen.

Hoe precies? Bijvoorbeeld door je kind tijdig te verschonen, door goed absorberende luiers te gebruiken, door zinkzalf of vaseline op de billetjes te smeren en door af en toe je baby even zonder luier te laten rondkruipen. Frisse lucht bevordert namelijk het opdrogen!