De meest voorkomende kinderziektes

Buiten wonden, kan een kind helaas ook een heleboel ziektes oplopen. Deze kinderziektes zijn heel variëren op het gebied van symptomen en het is aan jou als ouder om je kind zo goed mogelijk te verzorgen. Tijd, rust en de gepaste medicatie: de ideale mix om je kind zo snel mogelijk te genezen. Dat en uiteraard een grote portie liefde! Hieronder vind je alvast de meest voorkomende kinderziektes op een rijtje terug!

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorg ervoor dat je kinderen een gezond dieet binnenkrijgen en probeer hen ook een gezonde levensstijl aan te leren. Dit kan beginnen tijdens de zwangerschap! Kies voor natuurlijke supplementen, tijdens je zwangerschap én voor je kind als je voelt dat tekorten zich opstapelen. Een betrouwbare partij als Nextgen Science kan hier zeker een mooie partner zijn voor je.

De waterpokken

Deze is misschien wel de meest gekende kinderziekte die er bestaat. De waterpokken of windpokken is eigenlijk een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus en die zeer besmettelijk is. Boodschap één is dus meteen om je kind thuis te houden, zodat het niet in contact kan komen met anderen. Deze kinderziekte kenmerkt zich voornamelijk door blaasjes, die moeten worden behandeld met een zalfje tegen de jeuk, zodat je kind ze niet openkrabt uit frustratie en littekenvorming wordt voorkomen.

De ziekte heeft echter een incubatietijd van twee tot drie weken en in het begin zal zich dit uiten met griepverschijnselen, zoals hoofdpijn en koorts. Hierna zullen de blaasjes verschijnen, voornamelijk op plaatsen die veel wrijving te verduren krijgen. Ze zijn gevuld met vocht (vandaar ook de benaming) en zullen na verloop van tijd barsten. Je kind zal hiervan één tot twee weken afzien, maar daarna immuun zijn voor de rest van zijn leven. Meer informatie over de waterpokken vind je hier.

Ziek in bed

De mazelen

De mazelen is ook een kinderziekte die ontstaat door een virus en wel via het vocht van de adem van een ander besmet kind. Deze ziekte heeft een incubatietijd van zo’n veertien dagen, voordat je de eerste tekenen zal te zien krijgen: rode vlekken te beginnen bij het oor, uitslag in de wond, witte stippen op het wangslijmvlies, koorts, rode ogen, droge hoest, loopneus enzoverder. De ziekte duurt normaliter zo’n twee weken, maar kan ernstige gevolgen met zich meebrengen indien de kinderziekte niet goed wordt verzorgd en opgevolgd.

Bof

Deze ziekte is qua besmetting gelijkaardig aan de mazelen. Enkel en alleen een besmet persoon kan de ziekte overdragen en ook hier behoren hoofdpijn, koorts en een slechte eetlust tot de eerste symptomen. Het allergrootste kenmerk is hier echter de opzwelling onder beide oren. Het gevolg? De kaaklijnen van je kind zullen haast niet meer zichtbaar zijn, wat zo’n tien tot veertien dagen duurt. Echter worden kinderen hier meestal tegen ingeënt, aangezien ook deze ziekte ernstige gevolgen kan hebben.

Klinkhoest

Klinkhoest is een kinderziekte die door een andere besmette persoon wordt overgedragen. Met een incubatietijd van één tot twee weken, zullen de eerste symptomen zich aan je voordoen onder vorm van een hoest en neusloop. Echter zijn de symptomen die hierop volgen van ernstigere aard, zoals hevige hoestaanvallen, een piepende ademhaling en zelfs een ademstilstand. Het gevolg? Zuurstoftekort en hersenbeschadiging. Ook hier worden de meeste kinderen tegen ingeënt, maar dit is echter geen garantie dat ze dit vroeg of laat niet zullen krijgen.

Rodehond

Rodehond of rubella wordt veroorzaakt door een virus en wordt overgedragen door een ander besmet iemand. Deze ziekte heeft een incubatie van zo’n twee tot drie weken en heeft een verkoudheid en keelpijn als voornaamste eerste kenmerken. Hierna ontstaan er roze vlekken, die zich verspreiden vanaf het gezicht tot en met de armen en de benen van je kind. Na vijf dagen zou de ziekte moeten uitgewerkt zijn.

Roodvonk

Dit is de enige kinderziekte (van deze die we op deze pagina beschrijven) die wordt veroorzaakt door een bacterie. Het heeft een incubatietijd van enkele dagen en heeft griepachtige verschijnselen als symptomen. Keelpijn, braken, misselijkheid, koorts en na enkele dagen ook huiduitslag. Het betref kleine puntjes, spikkeltjes, die het hele lichaam zullen bezetten, behalve rondom je kinds mond en neus. Kenmerkend is ook de dikke tong die doet denken aan een aardbei. Deze hevige keelontsteking zou echter na een aantal dagen al fel moeten verminderd zijn of zelfs volledig moeten verdwenen zijn.