Wonden genezen

Kinderen spelen en amuseren zich met de meest uiteenlopende activiteiten. Ze hollen van her naar der, klimmen overal op en maken helaas ook de lelijkste vallen. Ze weten immers niet beter en voor je het weet komen ze huilend naar je toe om getroost te worden. Een goede wondverzorging is dan hetgene je te doen staat. Maar hoe doe je dat precies, hun wonden genezen?

Lichte wonden verzorgen

Er bestaan diverse verwondingen en je hoopt natuurlijk op eentje van de allerlichtste aard als je je kind hoort wenen. Het kan gaan om een verwonding die hij heeft opgelopen door zich te snijden, door zich te schaven, door de vallen of door ergens tegenaan te botsen. Hetgeen je altijd als eerste moet doen, is de wonde grondig reinigen met lauw water.

Zo heeft al het gruis of het vuil dat in de wonde zit de kans om weg te spoelen, zodat deze alvast minder zal pikken en beter kan genezen. De verwonding moet daarna behandeld worden met een desinfecterend middeltje (zoals u misschien nog kent uit uw kindertijd de ‘Isobetadine-bloemetjes’). Het geheel moet je dan droogdoppen met een steriel doekje of gaas, zodat je het tot slot kan afdekken met een pleister. Misschien kan je opteren voor eentje met leuke figuurtjes op?

De pleister kan je ook het best dagelijks verschonen. Niet alleen is dit veel hygiënischer voor je kind, je kan op de manier ook gemakkelijk opvolgen hoe goed of slecht de wonde geneest.

Schaafwonden verzorgen

De verzorging van schaafwonden is heel gelijkaardig aan deze van de lichte verwondingen. Het enige verschil hierbij is dat je de wonde het best afdekt met een verband in plaats van met een pleister. De kleinere schaafwonden kan je wel verzorgen met een gaaspleister, maar bij de grotere exemplaren laat je dit best achterwege.

De sleutel tot genezing is om het verband regelmatig te verschonen, tot op het moment dat het bloeden stopt. Bloedt de wonde niet meer? Dan kan je het beste niets meer kleven op de wonde: geen pleister, geen verband, geen gaas, helemaal niets. Verse lucht is immers het beste om de genezing van een leien dakje te laten gaan! Je voorkomt enerzijds littekenvorming en anderzijds alle vormen van ontsteking.

Treedt er toch een ontsteking op, dan kan je het best een bezoekje brengen aan je kinderarts of huisarts. Deze weet immers als geen ander hoe je de wonde verder moet behandelen!

Grote en diepe wonden verzorgen

Heeft je kind een grote wonde opgelopen of ziet de wond er redelijk diep uit? Dan doe je er goed aan om zo snel mogelijk naar je arts te gaan of zelfs naar de spoedafdeling van het dichtst bijzijnde ziekenhuis. De wonde vereist namelijk een intensievere verzorging en moet misschien genaaid worden.

In dit geval is het van belang dat je je kind gerust stelt en op de hoogte brengt van waar je hem naartoe brengt. Op deze manier weet hij waaraan hij zich kan verwachten en zal de behandeling vlotter verlopen.